Здравословно хранене

За да можем да бъдем здрави, красиви и млади, ние трябва да си дадем ясна сметка какво всъщност ядем, как го ядем и в какви количества. Вместо да следваме хранителните навици, които имаме получени в резултат на средата в която сме израстнали или пък средата в която живеем ние можем да потърсим информация за това как да се храним с чисти продукти най-пълноценно за да подобрим жизнеността и здравето си. Идеята е, не да ядем само краставици, домати или годжи бери, а да достигнем до извода за равновесието, което е различно за всеки един от нас.
В интернет пространството може да намерим хиляди мнения и статии за това какво количество храна и с какви енергийни стойности трябва да се поемат на ден в зависимост от килограмите, активността и годините, но както и сами може да видим всички се разминават, защото колкото и да се опитваме да групираме хората в зависимост от физиологичната им същност, всеки индивид е различен и неговите нужди като енергийни стойности се променят всеки ден. Всеки един от нас познава тялото си по-добре дори и от най-добрите диетолози и трябва да съобрази храненето си с личните си нужди.

Опознайте себе си и тялото си

Всеки един от нас е различен пред храната. Едните могат да ядат по 1 шоколад на ден и организма им да го обработва нормално, а пък на други храносмилателната способност на организма към съответния продукт да бъде по-слаба и изяждането дори и на едно парченце шоколад веднага да им се отрази там, където те не искат. С натрупването на опит в опознаването на тялото си ние се научаваме да отличаваме храните, които ни носят енергия от тези, които ни я отнемат. Такъв пример е кафето-то ни дава енергия за определен часови диапазон, но в последствие ни обзема голяма умора.
В повечето случаи ние – в частност жените, имаме склоността да превръщаме спазването на хранителен режим във фикс идея, да превръщаме намаляването на храненето, когато сме на диета в проблем, защото нарушава жизненият ни цикъл и ежедневното ни равновесие. Вместо това би било по – правилно просто да се забавляваме от идеята, че опитваме някакви нови неща, неща, които по някакъв начин ни изкарват от черупката ни и ни карат да експериментираме и да се откъснем от така познатите догми и еднообразие. И най-важното правило – да се храним спокойно, да се храним с пресни продукти и с храни, които обичаме и ни доставят удоволствие. Да дъвчем старателно храната и да избягваме стреса по време на храносмилателните процеси в тялото ни. Дори и днес да ни се случи да похапнем повече, отколкото ние смятаме, че трябва – не трябва да се обвиняваме. Може просто да си поставим наши правила и всеки път, когато прекалим после да се „наказваме” с един ден, през който да приемаме само плодове. Много хора се разболяват не от причинителя – неподходящата храна, която са яли, а от угризенията, че са я изяли.
Трябва да разберем, че вредния продукт, не е толкова вреден, когато присъства рядко на масата ни, а напротив – стимулира организма и неговите защитни функции, които заедно с помощта на отделителните органи се справят с него без проблем. Нашият организъм е едно невероятно чудо, което лесно може възстанови равновесието след една дълга вечер с вредни храни, с един спокоен следващ ден изпълнен с лека храна.

Време за детоксикация

Понякога в ежедневието ни е изключително трудно нашето хранене да е правилно и здравословно, но пък може да коригираме пораженията от неправилното хранене с различни средства за детоксикация, с които обаче трябва да внимаваме изключително много, защото голяма част от тях, са много полезни, но при рядко изпълнение – примерно веднъж или два пъти годишно. Такива средства са гладът, житена диета, лунна диета с английска сол, лечение със сокове от плодове, лечение с грозде, суровоядство. Разбира се има и други средства, чиито резултати не идват така бързо, но са много полезни за нашият организъм – физическата активност – независимо от това дали ще изберете някакъв спорт, плуване или ще заложите на разходки и различни други глезотиики на сегашното време – сауни, парни бани, спа…
Важното е да се вслушаме в тялото си, то да ни води, а не ние него. Да се храним, когато сме гладни, а не когато трябва, защото така трябва. Да се научим да се вслушваме в него и нуждите му, а не в разума, който ни казва, че по-добре да хапнем едно парче шоколад, защото ще имаме повече сила, отколкото ако хапнем една ябълка. И да не забравяме – понякога то наистина може да има нужда именно от шоколад…